FWS_work designs Residence W as a tranquil retreat in the city

Inside style studio FWS_do the job has used pure components and neutral colours to full this calming apartment renovation in Xinpu, Taiwan, created to supply the proprietor a refuge from his occupied job as a pilot.


Dubbed Residence W, the condominium was meant as an antidote to city life, with its entry, kitchen area, studying, eating and residing areas all combined into 1 vibrant, relaxed room.

FWS_operate developed Home W for a pilot in Taiwan

“The challenge focuses on generating a light-loaded open up area with a neutral palette of tactile products to variety sensory warmth and leisure,” spelled out FWS_operate, which is based concerning New York and Taipei.

“The selective materials and joinery specifics evoke the owner’s memories of his childhood place home, as properly as Mediterranean retreats during travels.”

Inbuilt shelving by FWS_work
Inbuilt shelving aids to retain the inside uncluttered

Based on the pilot’s everyday regime, which entails regular outings and only shorter stints at house, FWS_work created an intuitive circulation outlined by freestanding fixtures such as a 50 percent-top divider that connects to the examining desk and the prolonged kitchen counter.

An present structural beam was clad with oak wooden panels to soften its visual appeal even though creating a visible barrier among the functional kitchen area and the laid-again residing and eating location.

Kitchen with rattan doors in Residence W
Rattan cupboard doors in the kitchen expose the tableware outside of

In the kitchen, black-stained millwork, encaustic ceramic tiles, leather handles and stone counter tops were being selected to distinction with the normally neutral palette.

“The darkness of the kitchen and bar counter fosters a pure condition of immersion that enables the operator to dive into his passions for cooking and whisky tasting,” explained the studio.

“The heat LED lights penetrates by way of the rattan cupboard doorways, accompanied with the reflections of eyeglasses and tableware powering to enrich the backdrop.”

In the hallway, which connects the apartment’s open up strategy location with the bedrooms, just one of the authentic partial partition walls was replaced with woven cane panels and ribbed glass.

This lets in sunlight whilst furnishing privacy and sound insulation for the rooms further than.

Hallway with rattan screens by FWS_work
Light-weight streams into the hallway by means of rattan screens

A round wall light at the end of the corridor echoes the circular mirror at the apartment’s entrance, offsetting the or else angular interior.

The bedroom characteristics a similarly neutral color palette, paired with a darkish teal ceiling that creeps down on to the upper portion of the walls to blur the boundary among the two.

Bedroom with teal ceiling and wooden furniture in Residence W
The bed room has a teal ceiling

Home W is shortlisted in the condominium interior category of the 2021 Dezeen awards.

Other jobs in the group contain a split stage condominium set in the remnants of a 1970s brutalist business making and an apartment in Paris with a sinuous plywood wall that winds by its interior.

Pictures is by Suiyu Studio.