This rustic concrete home in Tulum is nestled within a tropical garden

Developed by Mexican studio CO-LAB Layout Office environment, Villa Petricor is a beautiful 300-square-meter property positioned on a sleek and angled assets in the city of Tulum. The site is surrounded by breathtaking tropical vegetation and welcomes the interesting prevailing winds that blow through the area. The household was intended to inculcate an intimate romance in between the citizens and the natural environment.

Designer: CO-LAB Style and design Workplace

“Villa Petricor connects us to the all-natural entire world by offering spaces that stimulate us to sluggish down and marvel at the natural beauty of the current second,” said the nearby studio CO-LAB Structure Business. The raw and rustic household is named after the “earthy scent created when rain falls on dry soil”. Hordes of trees operate by the residence, with the household artfully tucked in the midst of them. The home windows have been consciously positioned in the course of the home, to offer mesmerizing views of the bordering trees. “Projected shadows cast by the bordering vegetation lengthen the existence of mother nature in all the rooms of the property,” the workforce concluded.

The entrance of the house features a majestic brise-soleil developed from concrete blocks. The monitor offers very little sneak peeks into the house, whilst retaining a feeling of privacy and safety. When you enter the dwelling, you are welcomed by interiors marked with arched openings and cozy niches, producing a beautiful indoor-out of doors link, and a feeling of openness and fluidity within the household.The floor flooring residences two bedrooms, a cozy open space to lounge about in, and a cooking and dining area. Impressive large doorways lead you to a terrace, as perfectly as a swimming pool.

In the terms of CO-LAB, the interiors of the dwelling are “sculpted and monolithic”. The upper amount holds a split-stage principal suite with a sleeping area, lounge, bathroom, and terrace. The vaulted ceiling is a single of the star options of the suite. It has also been outfitted with built-in furnishings these kinds of as a system mattress, and benches that are connected to the wall.

Custom finishes and pivoting home windows crafted from rolled, stainless-metal tube frames further more help the monolithic aesthetic of the home. The partitions have been designed from polished cement, and the floors are accentuated by terrazzo, with both that includes a mineral pigment as the shade. Four skylights allow for generous amounts of light-weight to stream into the residence. “The washed mild on the partitions and flooring enhances the texture of the polished cement interiors, revealing the perfectly imperfect handwork of neighborhood artisans,” the studio explained. All these intelligent and stunning information more improve the sculptural attraction of the household, producing a place that perfectly embodies both fluidity and stillness.