Quarry House in California receives extensive renovation

Architecture organization AB Design Studio has remodelled and expanded a 1950s dwelling that sits on a boulder-studded property in California.

Santa Barbara’s AB Style and design Studio was tasked with remodelling and enlarging a 1954 dwelling that was in disrepair, which include a subpar foundation manufactured of stone rubble. Dwelling of Honey, a studio in the LA region, served as the inside designer.

AB Layout Studio renovated a 1950s property in California

The Quarry Property is positioned in Montecito, a town in central California that lies among the Pacific Ocean and the Santa Ynez Mountains. The single-storey house sits within a former rock quarry, therefore the project’s title.

Whilst the home’s primary architect is mysterious, there are rumours it was developed by Lutah Maria Riggs – the very first feminine architect in California to be named a fellow of the AIA. In the 1950s, Riggs built a close by temple for the Vendanta Culture, which drew lots of bohemians to the location.

Modern home renovation with aesthetic boulders
The venture bundled the building of a secondary construction

Honouring the area’s inventive and non secular heritage was a guiding issue for the style and design workforce, alongside with retaining the huge boulders that dot the assets.

“The household reflects the inventive and Zen characteristics of the area’s previous – a put once inhabited by a collective of bohemian poets, writers and artists – by keeping first components and reusing stones identified on-site,” the workforce claimed.

Detached pavilion on modern California home
The detached guest home is termed the Residing Place Pavilion

To make a lot more place, the architecture studio extended a single conclusion of the house to hold a primary suite. Just outside of, it additional a detached guesthouse identified as the Dwelling Room Pavilion.

Jointly, the structures complete 2,435 square ft (226 square metres) and wrap close to a newly produced swimming pool.

Swimming pool and metal home facade
It includes a new swimming pool

For the facades, the workforce opted for vertical slats of ebonised redwood and darkish steel. Aluminium was made use of for windows and doorways, and standing-seam metallic was utilised for the roof. Site walls are designed of stone and board-formed concrete.

Resources were being picked out for their capability to resist fire.

Path leading to home in California with cactuses
The group kept sculptural boulders on site

“The home is positioned in a high-fire location, and all exterior components ended up constructed to comply with California’s wildland urban interface requirements,” the staff stated.

Inside the main framework, there is a division in between community and private areas.

Floor to ceiling glass California home
Huge glass windows open up traces of sight between the two buildings

Bedrooms are arrayed together a hallway operating by means of the centre of the property.

The public spaces – a kitchen area, dining space and living area – are identified on the west close of the prepare, where by notable characteristics involve a marble island and a fire encompass produced of cold-rolled steel.

“The dwelling characteristics expertly detailed and very well-appointed interiors, like shiny rooms with birch-veneered ceilings, custom cabinetry and woodwork, and hand-picked home furniture,” the staff explained.

In the guesthouse, the staff positioned a bed room, rest room, living room and an place of work. In both of those buildings, significant windows present immersive sights of the encompassing oak forest.

Cold-rolled steel fireplace
The most important framework has a fireplace made of chilly-rolled steel

The project also associated major alterations to the landscape, which includes the removal of a rear driveway, which permitted for the addition of a fireplace pit and lawn.

The crew also expanded an existing deck, which now wraps all around the full residence.

Other houses in central California incorporate a Santa Barbara residence by Shubin Donaldson that has a wood-display exterior and a Carmel Valley dwelling by Sagan Piechota Architecture that sits between aged-expansion oak trees.

The pictures is by Jason Rick.


Task credits:

Architect: AB Style Studio
Workforce: Josh Blumer (principal), Glen Deisler (task manager), Clay Aurell, Robert Pester, Joel Herrera, Amy Tripp
General contractor: J Weir Masterworks, Jed Hirsch Basic Making Contractor
MEP: Mechanical Engineering Consultants
Interior designer: House Of Honey
Landscape architect: Progressive Environmental Industries
Structural engineer: Darkmoon Building Style and Engineering